NACIONALNA DEBATNA EKIPA

Vsako leto se pod okvirjem ZIPa slovenska nacionalna debatna ekipa prijavi na Svetovno debatno prvenstvo (World Schools Debating Championship – WSDC). WSDC je debatni turnir v angleškem jeziku, ki se ga udeležijo različne države in tradicionalno poteka v mesecih julij in avgust, vsako leto pa je gostiteljica druga država. Vsaka država lahko na turnir pošlje le eno ekipo sestavljeno iz treh do petih članov in članic, zato WSDC velja za najelitnejši turnir, ki poteka v WSDC debatnem formatu. Prvenstvo se je prvič začelo leta 1988 v Avstraliji, Slovenija pa je udeleženka od leta 1998.


Slovenska nacionalna ekipa se izbere na podlagi razpisa za prijavo in javnega nacionalnega selekcijskega postopka. Ekipo izbereta in pripravljata Bojana Skrt in Miha Andrič. Kandidati in kandidatke za nacionalno ekipo morajo odlično obvladati angleški jezik, imeti splošno široko znanje, biti pripravljeni na trdo delo na pripravah od izbora do konca prvenstva, biti sposobni timskega dela in biti aktivni člani svojega debatnega kluba s sodelovanjem na turnirjih. Pri izboru se upošteva, da člani ekipe prihajajo iz različnih debatnih klubov iz Slovenije, da lahko spodbudimo kvalitetno razvijanje debatnih programov na vseh šolah.

 

Slovenske nacionalne ekipe so večkrat dokazale, da sodijo med najmočnejše tekmece prvenstva, saj so se uvrstile v osmino finala že sedemkrat, prvič leta 2007, nato pa 2008, 2009, 2013, 2014 in 2020. Leta 2010 se je slovenska nacionalna ekipa uvrstila v četrtfinale, kar je najboljši slovenski rezultat doslej. V letu 2010 je Slovenija postala svetovni prvak v ESL kategoriji (angleščina kot drugi jezik), v letih 2005, 2007 in 2008 pa je bila Slovenija svetovni prvak v EFL kategoriji (angleščina kot tuj jezik)

 

Več o tekmovanju WSDC lahko najdete na povezavi https://wsdcdebate.org/

Razpis za prijavo na WSDC 2023

Svetovno srednješolsko debatno prvenstvo 2023 bo od 18. – 28. julija 2023 v Hanoju, v Vietnamu.  Več o…

Slovenija zaključila uspešne nastope na WSDC 2021 v razširjeni osmini finala

Slovenska nacionalna ekipa se je na WSDC 2021 pokazala odrezala odlično. Po osmih debatnih krogih so s petimi…

Pripravljene debatne trditve za WSDC 2021

R1: TH regrets the commercialisation of space. R3: THBT the African Union should attempt to contain growing Gulf*…