Debata, globalno učenje in trajnostni razvoj: sodelovanje s Platformo SLOGA

V sodelovanju s Platformo SLOGA ter z Inštitutom za Afriške študije v sklopu projekta #ClimateOfChange vabimo šole, oziroma učiteljice in učitelje ter dijake in dijakinje od 1. do 3. letnika in mlade, stare od 19 do 25 let, ter vse, ki se formalno in neformalno ukvarjajo z izobraževanjem, k sodelovanju v debatnih aktivnostih.

Sposobnost argumentirane diskusije je temeljna veščina, še posebej v navezavi na življenjsko pomembne teme kot so podnebne spremembe, okoljske problematike ter globalne spremembe vključno z migracijami, ki so rezultat teh sprememb.

Kako argumentirano postaviti in zagovarjati svoje stališče? Kako uporabiti prave vire? Kako svoje argumente najbolj učinkovito predstaviti? Kaj je slab argument? Kaj je dober argument? Vabimo mlade, stare od 15 do 25 let, da se preizkusijo v veščinah argumentirane debate. V umetnost te veščine jih bodo uvedli izkušeni mentorji, polega tega pa se bodo izobrazili na področju okoljskih tematik.

Projektne aktivnosti: od usposabljanja do tekmovanja

  • Februarja in marca bo najprej potekalo spletno usposabljanje za učitelje in učiteljice ter za vse, ki se formalno in neformalno ukvarjajo z izobraževanjem. Spoznali bodo osnove aktivne debatne metodologije za delo v razredu in v obšolskih debatnih aktivnostih, ki bodo vse udeležence opremile tudi s pedagoškimi znanji za nadaljnje sodelovanje v projektnih aktivnostih. Spletno usposabljanje bo potekalo od 24. februarja dalje, enkrat tedensko po 2 uri. Na voljo bo več terminov. Prijave za udeležbo sprejemamo na povezavi do 21. februarja 2021.
  • Od marca do maja bodo potekale delavnice za dijake in dijakinje (15 do 18 let) in mlade (19 do 25 let), na katerih jih bodo strokovnjaki usposobili za sodelovanje v debatah.
  • Od marca do junija bodo potekali notranji izbori in nacionalno Climate of Change debatno tekmovanje.
  • Zmagovalna ekipa z državnega prvenstva se jeseni udeležila evropskega tekmovanja v Bruslju
  • Najboljši debaterji iz Bruslja bodo dobili priložnost za izobraževalni obisk države globalnega Juga v letu 2022. 

Podrobneje o debatnih aktivnostih za mlade, stare od 15 do 18 let, si preberite na tej povezavi.

Podrobneje o debatnih aktivnostih za mlade, stare od 19 do 25 let, si preberite na tej povezavi.

O PROJEKTU

Projekt »End Climate Change, Start Climate of Change« sofinancira Evropska komisija v okviru programa DEAR (Program izobraževanja in ozaveščanja o razvoju), katerega namen je dvigniti ozaveščanje in kritično razumevanje migracij, ki jih spodbujajo podnebne spremembe, pri mladih državljanih EU kot enega največjih izzivov globaliziranega sveta.

Naš glavni cilj je zgraditi boljšo prihodnost tako za podnebne migrante, ta človeški obraz podnebnih sprememb, kakor tudi za mlade, ki bodo doživeli najhujše učinke podnebne krize. Skozi vključevanje mladih v Evropi bomo poudarili medsebojne vplive lokalne in globalne neenakosti in jim dali moč, ne le da spremenijo svoje vsakodnevno življenje, ampak da postanejo zagovorniki tem globalne pravičnosti.

Več o projektu si lahko preberete na  projektni strani v slovenskem jeziku.