DEBATNI TABOR ORMOŽ 2022

V Ormožu je od 17. do 19. septembra potekal debatni tabor, na katerem smo sodelavci zavoda novim in že izkušenim debaterjem pomagali izpiliti ali nabrati debatne veščine. Tekom tabora so udeleženci z aktivnim sodelovanjem krepili svoje veščine izražanja in raziskovanja, veliko pa smo delali tudi na veščinah sodelovanja in ekipnega dela.

Udeleženci so se na debatnem taboru spoznali z osnovami debate, kot tekmovalne aktivnosti in drugimi uporabnimi napotki za javno nastopanje in zagovorništvo. Prvi dan smo začeli z osnovami javnega nastopanja, kjer smo povadili kako biti kar se da prepričljiv. Nadaljevali smo z nekoliko zahtevnejšo snovjo, osnovami argumentiranja in zanikanja, kjer smo se naučili povedati ne le zakaj imamo mi prav, ampak tudi zakaj se nasprotniki motijo.

Petek smo začeli s tehnikami postavljanja vprašanj in pa odgovarjanja nanje, in se naučili pristopov, ki se jih lahko poslužimo, da nas nasprotniki ne zmedejo. Potem smo se spoznali z osnovami najpogostejših debatnih formatov in podrobneje pogledali tistega, v katerem smo na koncu debatirali mi. Sledil je pogovor o tem, kako si argumente sploh izmisliti – nič nam namreč ne pomaga če poznamo strukturo argumenta, če se preprosto ne moremo spomniti ničesar, kar bi vanjo vstavili. Dan bomo zaključili tako, da si ogledamo kako potekajo priprave na debato.

V soboto pa smo dan posvetili čisto pravi finalna debata. Dan smo začeli tako, da smo skupaj analizirali debatno trditev, kot smo povadili že v petek, nato pa sta se ekipi sami pripravili na finalno debato na temo:

                                                                                       TZ bi ukinil maturo