IDEA YOUTH FORUM – Praga 2023

Od 5.7. do 11.7. je v Pragi potekalo izobraževanje imenovano Youth Forum, ki ga je organizirala evropska organizacija IDEA. Poleg mednarodnega turnirja Prague Spring Debate, smo se prav tako lahko udeleževali izbirnih interaktivnih delavnic o debatni teoriji in drugih aktualnih tematikah, kot so mednarodni odnosi in mednarodno pravo, ki bi nam lahko koristile ne samo v debati, ampak tudi v vsakdanjiku.

Na pot smo se iz Ljubljane odpravili v četrtek zvečer in z nočnim Flixbusom prispeli v Prago okoli osme ure zjutraj. Zgodnja ura prihoda nam je omogočila, da smo takoj po prihodu lahko odložili prtljago v dijaškem domu Hvezda in se nato odpravili na ogled mesta. Po dnevu raziskovanja mostov in gradov, smo se vrnili v dom, v katerega je do takrat prispela že večina ostalih udeležencev foruma.

 

Naslednje jutro so se začele delavnice na gimnaziji, kjer je potekal turnir (Nad Aleji). Nekatere bolj uporabne, nekatere manj, nam je večina še vedno izboljšala znanje debatne teorije in splošno znanje. Verjetno najzanimivejši in najbolj poučen del vsega skupaj, pa je bilo spoznavanje drugih evropskih dijakov, ki so prav tako sodelovali pri projektu.

 

 

7. julija se je uradno začel debatni turnir. Na njem smo se srečali tudi z drugimi slovenskimi debaterji iz Ljubljane, Celja in Kamnika, poleg tega pa tudi z novimi tujimi dijaki, katerih države niso članice evropske unije. Po treh improptu krogih, smo se vrnili v dijaški dom.

 

Drugi dan turnirja smo ponovno imeli tri impromtu kroge, po katerih smo bili že pošteno izčrpani. Dan je izboljšal dogodek značilen za vsak turnir, ki se imenuje »cultural exchange«, na katerem so dijaki vsake države imeli priložnost predstaviti stvari značilne za njihovo kulturo. Večina je presodila, da je hrana najpomembnejša, vključno z nami. Začetni del turnirja se je zaključil z naznanitvijo ekip, ki so se uvrstile v izločilni del, med njimi tudi ena od naših.

 

 

Predzadnji dan je ekipa Slovenia YF 2, po odlični zmagi v osmini finala, na žalost izgubila proti ekipi iz Hrvaške v četrtfinalu. Ostali smo se namesto turnirja udeležili še zadnjih treh delavnic, čemur so odvisno od preferenc posameznika sledili ponoven obisk centra Prage, ogled ostalih polfinalov ali spanje.

 

V ponedeljek zjutraj je v domu kulture v centru mesta potekala finalna debata turnirja, v kateri sta debatirali dve od šestih slovenskih ekip in jo tudi zaključili z bučnim aplavzom. Po razglasitvi vseh ostalih rezultatov, je finalu sledil še zadnji dan raziskovanja mesta, ki smo ga zaključili s pospravljanje prtljage za našo vrnitev domov in poslavljanjem od naših novih prijateljev.

 

 

Ob vrnitvi domov, smo vsi izmučeni, a dvomim da kateri koli od nas obžaluje našo udeležbo, saj je dogodek bil poučen, še posebej pa zabaven.