Kohezija za vse

Kohezija za vse

Za in proti, zavod za kulturo dialoga je skupaj z RTV Radio Koper – Capodistria partner v projektu Kohezija za vse, ki ga vodi Kulturno izobraževalno društvo PiNA in podpira Evropska komisija, DG REGIO.

Za in proti v okviru tega projekta izvaja delavnice na osnovnih in srednjih šolah kjer preko debatnih metod učenke_ce seznanja z namenom, vsebinami in projekti, ki jih kohezijska politika podpira predvsem na področju sociale in izobraževanja. Poleg tega se učenci_ke v debatnih klubih udeležujejo tudi
debatnih turnirjev na osnovnošolski in srednješolski ravni, dva jeseni 2023 in
dva pomladi 2024. Na javni razpravi bodo lahko s strokovnjaki_njami in odločevalkami_ci razpravljali, kaj lahko kohezijska politika naredi za boljše osamosvajanje mladih. V delavnicah in v debatah se tako mladi urijo v veščinah, ki jih potrebujejo za boljše vključevanje v procese odočanja, posebej še v identifikacijo in razprave o problemih ter projektih, ki naj bi jih kohezijska politika reševala.

Najbolje uvrščene ekipe iz osmih šol na srednješolskem državnem debatnem turnirju se bodo pomerile tudi na radijskem debatnem turnirju, ki bodo na RTV, Radio Koper – Capodistria na sporedu v juniju 2024. Finalisti radijskih debat bodo za nagrado odšli na izlet v eno od evropskih prestolnic, ki gosti evropske institucije.

V projektne aktivnosti sodijo tudi učiteljski seminarji, v katerem učitelji/ce pridobijo osnovno znanje in informacije o kohezijskih politikah in se seznanijo z osnovnimi debatnimi tehnikami, ki učence_ke postavljajo v središče učnega procesa. Pripravlja se tudi serija učnih videov, ki bodo tudi po zaključku projekta na voljo vsem, tako učencem kot učiteljem, ki bodo želeli uriti svoje debatne veščine in se seznaniti z nekaterimi aspekti kohezije za vse.

Vabljeni na naslednje Za in proti projektne dogodke:
Osnovnošolski državni debatni turnir, 23. 3. 2024, OŠ Venclja Perka Domžale
Debatirali bodo na debatno trditev: Kohezijska sredstva bi morali vlagati v razvoj neprofesionalnega in rekreativnega športa namesto v profesionalni šport.

Javno razpravo o osamosvajanju mladih, Gimnazija Ptuj ob 12. 4. 2024, ob 14.00
Srednješolski državni debatni turnir, Gimnazija Ptuj, 12 .in 13.4. 2024
Debatirali bodo na naslednje debatne trditve:
V okviru kohezijske politike bi morali manj sredstev nameniti javnim in več nevladnim organizacijam.
Vsa podjetja, ki prejmejo kohezijska sredstva, morajo zagotoviti razvoj delavcem in družinam prijazna delovna okolja. 
Ob pomanjkanju drugih finančnih virov, bi morala kohezijska politika priseljencem omogočiti učenje njihovega maternega jezika.

Več o projektu na
https://www.pina.si/portfolio/kohezija-za-vse-s-kohezijo-do-bolj-socialne-evrope/

Informacije o projektnih aktivnostih Za in proti, zavoda za kulturo dialoga, povpraševanje po delavnicah ali gradivih na info@zainproti.si

Več o samih aktivnostih tudi na facebook.com/zainproti.si in na instagram.com/zainproti/.