Seminar za učitelje začetnike – Celje 9. 2022

Letošnjo debatno šolsko leto smo v Celju začeli s seminarjem za učitelje in profesorje, na katerem smo predstavili rezultate projekta “COMET: Community of ethics teachers in Europe and Debate” ter osnove debatne metodologije. Seminar smo začeli v petek popoldne s teoretskim delom, v katerem smo obdelali argumentacijo, osnove metodologije in debatne trditve. Dan smo zaključili s predstavitvijo rezultatov projekta COMET.

V toplem sobotnem jutru smo nadaljevali z nekoliko bolj praktičnimi aspekti debate v klubih in razredu. Pogledali smo si nekaj primerov debatnih vaj, ter se podučili o načinih vključevanja debate v pouk. Po kosilu smo se posvetili organizacijskim vprašanjem ter predstavili debatno skupnost ter njen ustroj. Seminar smo zaključili z predstavitvijo debatnih formatov in pripravo debatnega predmeta.

Seminarja se je udeležilo več kot 37 učiteljev in profesorjev iz vse Slovenije, spoznali pa so uporabnost debate v sodobni učilnici ter o prednostih debatne metodologije za razvoj mladih. Udeleženci so bili po koncu seminarja navdušeni in izjemno motivirani, da debato tudi sami preizkusijo pri svojem delu z mladimi, mi pa smo prepričani, da bomo številne med njimi v prihodnosti videvali med sodelujočimi na aktivnostih našega zavoda.