WSDC 2021: Predstavitev slovenske nacionalne debatne ekipe

WSDC 2021: Predstavitev slovenske nacionalne debatne ekipe

Članice in člani nacionalne srednješolske debatne ekipe, ki bodo od 25. julija do 5. avgusta 2021 sodelovali na Online – Macao 2021 World Schools Debating Championships, so Ema Gospodarič in Nejc Škoberne in Gimnazije in srednje ekonomske sole Trbovlje, Maša Cvetežar iz Gimnazije Litija, Živa Hrovatin, Aniket Godbole, Ana Mencin (kot rezerva) iz Gimnazije Bežigrad. Ekipo pripravlja Bojana Skrt.

V okviru priprav, ki so se od oktobra 2020 dogajale dvakrat tedensko, se je slovenska nacionalna debatna ekipa udeležila tudi številnih mednarodnih online debatnih turnirjev – Europeans, Dutch Open, Winter Holidays Open, Hongkong Open, EurAsians, Harvard, Oldham Cup Singapore, Asian/Sri Lanka, Oxford WSDC. Na večini tekmovanj se je ekipa uvrstila v izločilne boje in prišla vsaj do osmine finala, pa tudi četrtfinale in ESL (“english as a second language” kategorija”) polfinale.

Zadnje priprave v živo je imela ekipa v Izoli, kjer so debatne priprave kombinirali s plavanjem in druženjem. V času WSDC tekmovanja, bo ekipa nastanjena v Podkorenu.

PREDSTAVITEV EKIPE

Maša o  Aniketu 
Aniket je najbolj prilagodljiv del slovenske nacionalne debatne ekipe-debatira vse od prvih opozicijskih do tretjih govorov in »reply-ev«. Njegova strast so trditve o ekonomiji, zato ni čudno, da gre to tudi študirat. Sam pravi, da mu sociološke trditve ne ležijo, a se moti- tudi v teh debatah so njegove negacije in argumenti, polni zmagovalnih mikroanaliz in pustijo nasprotno ekipo brez besed. 

Najboljši pa so njegovi duhoviti reply govori, v katerih nasmeji sodnike in debaterje in uniči kejs nasprotne ekipe ter nam s tem dokončno zagotovi zmago. Izven debate z Nejcem (in Bojano) navija za Slovenijo in Dallas Mavericks, igra badminton ali pa se navdušuje nad zgodovino.

Ema o Maši 
Maša je druga najmlajša članica letošnje nacionalne ekipe. Če kdaj zamudi priprave se je verjetno udeležila protesta, dežurala na stojnici pred litijsko občino ali pa je delila letake. Kot naš token aktivist je zaslužna, da se ljudje v Sloveniji zavedamo in aktivno rešujemo okoljske probleme. Prav tako Maša igra pomembno vlogo ekipne mediatorke in psihologinje. Vedno najde prave besede, da nas umiri, potolaži ali utiša (Molči!™). Na turnirjih jo lahko opazite v vrsti za vegi kosilo in prepoznate po njenih (pobarvanih) rdečih laseh, hitrem tempu govora ter unikatnem smislu za humor. Gotovo je zavidljiva članica vsake ekipe saj zmaguje debate na drugih govorih in s svojo pomirjujočo prezenco zatira konflikte še preden se zgodijo.

Nejc o Emi 
Ema je prva govorka slovenske nacionalne debatne ekipe, edina, ki je v ekipi kar drugo leto zapored in nas je zato naučila vse potrebno o debati. Letos končuje srednjo šolo in začenja pot študija mednarodnih odnosov na FDV. Izven debate je Ema “mama” ekipe – vedno je pripravljena poslušati naše pritoževanje in reševati naše probleme. V debati najbolj slovi po svojih neverjetnih prvih propozicijskih govorih, ki našo ekipo privedejo direktno do zmage. Vedno ima pripravljene duhovite odgovore na nasprotno stran, ki izpostavijo njihove napake in jih pustijo brez možnosti za zmago.

Aniket o Nejcu 
Nejc najraje debatira o mednarodnih odnosih in ekonomiji, kar je pripeljalo do šale, da bo študiral na univerzi v  Mogadishu (na žalost najbrž ne bo) in s tem pridobil izkušnje z mednarodnimi odnosi v resničnem življenju. Ko ne debatira, ga lahko najdemo  pri igranju  ali gledanju  nogometa ali  košarke. Če ni njegov nastopaški ameriški naglas (ki ga preostala ekipa sicer ne odobrava) tisto, kar ga dela učinkovitega  drugega ali tretjega govorca, so to zagotova njegova agresivna zavračanja. Nejc je  dragocen del ekipe, s še enim letom debatiranja pred seboj.

Ana o Živi  
Živa je tretja govorka  letošnje nacionalne ekipe, katero vedno znova uspe motivirati z njenimi visokimi cilji in pričakovanji za vsak turnir. Njeni “on-point” govori potisnejo nasprotnike v težave, medtem ko se preostali del ekipe lahko nasmehne ob njenih očarljivih odgovorih na POI-je. Ker bo svojo izobraževalno pot kmalu nadaljevala v filozofskih vodah, bi lahko uganili, da je njeno poznavanje filozofske teorije in gibanj za socialno in družbeno korist vedno ključna korist za pripravo na debatne trditve. Ko ne sedi pred računalniškim zaslonom, svoj prosti čas nameni opravljanja izpita za čoln, ker ta za avto Živi preprosto ni dovolj.

Živa  o Ani  
Pripravljena, vestna, odgovorna. Take besede članom ekipe WSDC Slovenija padejo na misel, ko je govora o samooklicani »raje prvi govorki« Ani Mencin. Med debatami se ne prestraši »boljših« nasprotnikov in hkrati ne podcenjuje »slabših«, ravno zato pa je pogosto glas razuma, ko čakamo na sodnikovo odločitev. Ko Ano spoznaš iz takega konteksta, te dejstvo, da namerava študirati mednarodno pravo ne preseneti. Ve, kaj si želi. In nedvomno bo to tudi dosegla.